diumenge, 13 de desembre del 2009

“avaluació de recursos per treballar la interculturalitat en línia”.

La comunitat gitana

http://www.xtec.es/lic/centre/alumnat/webquest/INDEX.HTM

Després d'analitzar aquest material a través dels diferents punts establerts en la fitxa, m'he adonat que la webquest de la que estic parlant té molt potencial, per poder-la fer servir amb alumnes. Al que succeeix és que, també m'ha ajudat adonar-me dels seus punts febles, que segons al meu punt de vista s'han de modificar per poder-ne treure més profit.
Un dels primers handicaps a tenir en compte és que depèn de com es treballi és un material que no fomentarà l'educació intercultural sinó l'educació multicultural, i això com comentar en Xavier Besalú (1991), presenta les limitacions següents: Pot posar en perill la cohesió social; Fa un tractament dels grups culturals com a entitats monolítiques; Amaga i no tracta les desigualtats a l'aula en nom del pluralisme i Acaba provocant la separació dels grups culturals presents a l'escola.
D'aquesta manera per tant, hem de tenir en compte que una de les primeres modificacions que hauríem de realitza, és que aquesta webquest s'hauria de concidera el primer pas per dur a terme un diàleg a l'aula, per poder trencar amb estereotips aconseguint d’aquesta manera treballar a partir dels fonaments de l’educació intercultural : "Els fonaments de l'educació intercultural són, doncs, uns instruments per comprendre la complexitat de les societats pluriculturals i d'educar en la societat de la informació, i per donar solidesa i coherència a la intervenció educativa, de manera que es puguin justificar les decisions preses i argumentar les actuacions realitzades. [...] Formalment, aquests fonaments són il•limitats: són moltes les disciplines que poden contribuir a explicar l'educació intercultural". (Besalú, 2001, pàg.151)
Tenint en compte l’argument psicopedagògic que planteja que sense educació intercultural, l'escola no pot ni podrà assolir els seus objectius. D'una banda, el reconeixement de la personalitat cultural dels alumnes en el marc escolar contribueix a la seva seguretat psicosocial, equilibri afectiu i desenvolupament d'actituds positives davant la diversitat cultural, que en definitiva són el fonament d'una integració escolar i, en darrer terme, social. Queda molt clar que treballar amb materials webs, pot facilitar molt a que l’escola pugui aconseguir aquests aspectes anomenats anteriorment.
Per tant, el que hem de buscar a través del treball amb materials com la webquest que ara ens ocupa, és d'educar en l'esperit crític, en la capacitat de rebel•lar-se davant la injustícia, en la solidaritat i en la combinació del coneixement de la pròpia identitat i la comprensió solidària dels altres pobles, mitjançant la desconstrucció dels estereotips i una pedagogia socioafectiva. I com ja he comentat anteriorment aquest material ens pot anar molt bé per poder-ne fer el primer pas per aprendre a conèixer altres pobles i/o comunitats amb les que convivim i de les que simplement en sabem els estereotips que corren de boca en boca, com una llegenda urbanes.
Analitzant la part més educativa, els seu potencial és molt important, ja que és un material que potencia:
- El treball cooperatiu, cada membre s’ha de responsabilitzar d’una parts, ha d’adquirir un rol. Que estan molt ben explicats, com també ho estan els papers i les activitats que ha de fer cadascú d’ells.
- La localització de diferents tipus d’informació i fer l’anàlisi i selecció d’informació més rellevant. Per poder-la sintetitzar amb poques paraules tot allò que ells creguin més important.
- Utilització de diferents programes informàtics, Power Point, important per la seva pròpia experiència en aquests materials.
- És un material molt ben estructurat , àgil i entenedor a través del qual crec que tots els alumnes podran treballar-hi sense masses dificultats.
- Crec molt important l’haver de fer una exposició davant dels altres companys de l’aula per explica tot allò que han descobert. Treballar l’aspecte de l’expressió oral i també l’activitat d' exposar les seves idees de manera clara i defensar-les davant d’altres companys que potser no hi estaran d’acord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada